Bankalarda yeni dönem başladı! Faizler uçtu, 1 milyon TL’nin getirisi tepetaklak oldu

Ticaret Savaşları ve Faiz Oranları Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiliyor?

19 Mart’ta başlayan siyasi operasyonlar ve ABD’nin nisan ayının ilk haftasında duyurduğu gümrük tarifeleriyle tetiklenen ticaret savaşları, Türkiye ekonomisinde kırılganlığı artırdı.

Bu süreç, Merkez Bankası’nın faiz indirim politikasını tersine çevirdi. Faizleri indirerek politika faizini mart ayında yüzde 42,5’e kadar çeken Merkez Bankası, nisan ayında faizi yüzde 46’ya yükseltti. Aynı dönemde bankaların mevduat ve kredi faizlerinde de belirgin artışlar yaşandı.

Mevduat ve Kredi Faizlerindeki Değişim

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın yazısına göre, mevduat faizleri özellikle 3 ay ve 1 yıl vadeli hesaplarda belirgin şekilde yükseldi. Kredi faizlerinde ise en çok talep gören ihtiyaç ve ticari kredilerde hızlı artışlar gözlendi.

Merkez Bankası verilerine göre, 14 Mart ile 18 Nisan arasındaki dönemde bir aylık mevduat faizi yüzde 47,98’den yüzde 52,11’e, üç aylık mevduat faizi ise yüzde 49,91’den yüzde 55,68’e çıktı.

Getirilerdeki Değişim

1 milyon TL’lik mevduatın bir aylık getirisi stopaj sonrası 33.520,27 liradan 36.866,71 liraya yükselirken, üç aylık getiri 34.868,63 liradan 38.899,73 liraya çıktı. Altı aylık mevduat faizi ise az da olsa gerileyerek getiride düşüşe neden oldu.

Kredi tarafında, ihtiyaç kredilerinin yıllık faiz oranı yüzde 62,73’ten yüzde 70,58’e çıktı. Taşıt kredilerinde faiz yüzde 41,46’dan yüzde 43,47’ye yükselirken, konut kredilerinde hafif bir gerileme yaşandı. Ticari kredilerin faiz oranları ise yüzde 55,20’den nisan ayı itibarıyla yüzde 60,99’a çıktı.

Sanayideki Durum

Dünya Gazetesi’nde yer alan Naki Bakır’ın yazısına göre, sanayiciler faizlerin düşmesini beklerken, küresel ekonomik riskler ve iç siyasetteki gelişmelerle beklentiler gerçekleşmedi. Merkez Bankası, döviz piyasasında baskıyı azaltmak için faiz artışına giderken, bu durum sanayi sektöründe yatırım ve üretim maliyetlerini artırdı.

Ticari kredilerdeki faiz artışları, firmaların rekabet gücünü olumsuz etkilerken, yüksek enflasyon ve faiz ortamı sanayicilerin mücadelesini zorlaştırdı.

Related Posts

Gelir vergisine gizli zam yapıldı! Daha fazla vergi ödediğinizin farkında mısınız?

Milyonlarca vatandaş ekonomik krizin faturasını ağır şekilde öderken bir gelişme de gelir vergisinde yaşandı. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl gelir vergisi uygulamasının yıllar içinde çalışanların aleyhine nasıl değiştiğini açıkladı. Vatandaşlar gizli vergi zammı ile karşı karşıya kaldı

Bakan Kurum: 2 bin 928 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “2 bin 928 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik.” dedi.

Çin’in üç büyük havayolu şirketinden zarar bilançosu

Çin’in devlete ait üç büyük havayolu şirketinin ilk çeyrek zararları, geçen yılın aynı çeyreğine göre derinleşti.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir