AB’den ABD’ye 95 milyar euroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri ile otomobil ve karşılıklı tarifler konusunda yaşanan anlaşmazlığın çözümü için müzakere edilememesi durumunda atılacak adımlara dair bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin karşılıklı fayda sağlayan bir sonuç ile sonuçlanamaması halinde alınacak karşı önlemler listesinin hazırlandığı belirtildi.

Açıklamada yer alan ifadeye göre liste, endüstriyel ve tarımsal ürünler de dahil olmak üzere geniş bir yelpazeyi kapsayan ABD’den 95 milyar avro değerinde ithalatı içeriyor. Ayrıca, AB’nin belirli çelik hurdası ve kimyasal ürünlerine yönelik 4,4 milyar avro değerindeki ABD ihracatına kısıtlamalar getireceği belirtildi.

Açıklamada, ABD tarafından duyurulan tarifelerin 90 gün süreyle kısmen askıya alınması kararının ardından AB’nin önceliğinin müzakere yoluyla dengeli bir çözüm bulmak olduğu vurgulandı.

AB’nin, müzakerelerde sonuca ulaşılamaması durumunda endüstrisini ve tüketicilerini savunmak için muhtemel karşı önlemler konusunda hazırlıklarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, ABD’ye karşı otomobil ve otomobil parçaları ile karşılıklı tarifeler konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) resmi istişare sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

Ayrıca, AB’ye uygulanacak karşı önlemler kapsamında 218 sayfalık bir ABD ürünleri listesi mevcut.

Şarap, balık, at eti, uçaklar, otomobiller ve parçaları, kimyasallar, makineler, sağlık ekipmanları gibi birçok ürünün yer aldığı listede bulunan ürünlerle ilgili AB üyesi ülkeler ve Avrupa şirketleri ile bir aylık istişare sürecinin başladığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce AB ülkelerine çelik ve alüminyum ithalatına %25 gümrük vergisi uyguladı. Daha sonra %20 oranında karşılıklı tarife getirdiğini duyurdu.

ABD ayrıca tüm araç ve otomobil parçaları için %25’lik bir tarife uyguladı.

 

Related Posts

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir