Gıda güvenliği için ‘gençlik’ harekâtı!

Çiftçilerin Yaş Ortalaması Arttı

Türkiye’deki çiftçilerin yaş ortalaması son yıllarda artarak 59’a yükseldi. Belde ve köylerde yaşayan çiftçi sayısındaki azalma, nüfusun yalnızca %6.6’sını oluşturduğunu gösteriyor. Bu durum, gıda güvenliği açısından gelecekte önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Dünya genelinde çiftçilerin ortalama yaşı 56 iken, birçok ülkede bu yaş 65’e kadar çıkabiliyor. Bu nedenle gençlerin tarıma ilgisini arttırmak için çeşitli sistemler geliştiriliyor.

Köylerde Gençler ve Kadınlar Tarıma Yönlendiriliyor

Türkiye, gençlerin ve kadınların tarıma dönmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda 4. Tarım Orman Şurası’nda ele alınan çözüm önerileri de yakında kamuoyuyla paylaşılacak. Ayrıca gençlere yönelik çeşitli programlar da şu anda uygulamada bulunuyor.

Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nin Önemi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nin önemine vurgu yaparak, gençlerin tarım sektöründe daha etkin olmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Konsey, bakanlığın stratejik kararlarında önemli bir rol oynamaktadır.

Farklı Teşvikler ve Destekler

Tarım sektöründe yeni destek modelleri geliştiriliyor. Kadın çiftçilere ve 41 yaş altı üreticilere, temel desteğe ek olarak değişen oranlarda destek veriliyor. Balıkçılık sektöründe de kadınlara yönelik özel teşvikler bulunmaktadır.

Sektörlere Özel Destekler

Üreticilere tarımsal üretim için finansman sağlanması amacıyla çeşitli programlar devreye alınıyor. Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği, arıcılık, meyvecilik gibi sektörlere genç çiftçilere yönelik ek destekler sunuluyor.

Sosyal Altyapıya Dikkat

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, genç ve kadın çiftçileri desteklemek için önerilerini sıraladı. Düşük faizli krediler, tarımsal arazi edinimi kolaylıkları, tarım kooperatiflerinin güçlendirilmesi gibi adımların atılması gerektiğine dikkat çekti.

Related Posts

AB’den Rusya’ya 17. yaptırım: Rusya’nın gölge filosuna darbe

Avrupa Birliği ülkeleri savaş nedeniyle Rusya’ya özellikle Rusya’nın petrol taşıdığı gölge filosunu hedef alan 17. yaptırım paketi konusunda uzlaşmaya vardı.

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret ara zam açıklaması: ‘Bir aksilik olursa…’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret ara zamı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, enflasyondaki düşüşe rağmen bir aksilik durumunda Temmuz ayında ara zam yapılabileceğini belirtti.

SGK uzmanında emekli olacaklara kritik uyarı: Her ay 7 bin lira kaybedeceksiniz

SGK Uzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında kıdem tazminatı tavanındaki artışın yüksek maaşlı işçiler için büyük bir fırsat yaratacağını belirtti. Karakaş, temmuz ayında yapılacak güncellemeyle tavanın yükseleceğini ve bu artışın işçilerin her yıl alacakları kıdem tazminatını artıracağını vurguladı. Karakaş, emeklilik veya işten ayrılmayı planlayanların bu tarihleri dikkate alarak hareket etmelerinin önemine dikkat çekti.

Angola’nın yeni enflasyon yüzde 22,32 oldu

Angola Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, enflasyon dokuzuncu ay üst üste düşüş gösterdi. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,34 arttı. Bu oran, Mart ayındaki yüzde 1,38’lik artışın gerisinde kalarak Mayıs 2023 …

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.