Çay ve kahve tiryakilerine uyarı

Prof. Dr. Levent Öztürk: Sıcak Havalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

TÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, iklim değişikliğiyle birlikte artan hava sıcaklıklarında, vatandaşların özellikle sıcak çarpmasına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, 11.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti.

Öztürk, iklim değişikliklerinin aşırı sıcak havaları beraberinde getirdiğini belirterek, vatandaşların bu durumda dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu söyledi. Özellikle kalp damar sağlığını tehdit eden durumları önlemek adına sıcaktan uzak durulması gerektiğini belirten Öztürk, vücut sıcaklığının 40,5 derecenin üzerine çıkması durumunda sıcak çarpmasının ortaya çıktığını ifade etti.

Prof. Dr. Öztürk, sıcak havalarda su tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, vücudun su ihtiyacını karşılamak için suyun düzenli olarak alınması gerektiğine işaret etti. Ayrıca su kaybının tansiyon düşüklüklerine neden olabileceğini ve kalp hastalığı olanlar için daha acil durumlar yaratabileceğini ekledi.

‘Geniş Şapka Takmalı ve Bol Kıyafetler Giymeliyiz’

Prof. Dr. Levent Öztürk, sıcak havalarda şapka takmanın önemine vurgu yaparak, şapkaların siperlikli olmasının daha koruyucu olacağını belirtti. Ayrıca, vücudu soğutmak amacıyla su püskürterek üfleyen şişelere benzer ürünlerin kullanılabileceğini söyledi.

Öztürk, uykunun ortam sıcaklığından da etkilendiğini belirterek, ideal uyku ortamı sıcaklığının 19-20 derece olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, sıcak havalarda doğru kıyafet seçiminin önemine değinen Öztürk, bol ve rahat kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çay ve kahvenin su ihtiyacını karşılamadığını belirterek, su tüketiminin önemine dikkat çekti.

Related Posts

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.