Altın güç topluyor: Kritik karar öncesi gözler çarşamba gününde

Altın Fiyatları Haftalık Kayıplarını Telafi Etmeye Başladı!

Altın fiyatları, ardı ardına yaşadığı haftalık kayıpların sonrasında yeni haftaya toparlanarak giriş yaptı. Yatırımcılar, Fed’in bu hafta açıklayacağı faiz kararı öncesinde küresel ticaret gerilimleri ve ABD ekonomisindeki belirsizlikleri göz önünde bulundurarak güvenli liman arayışına yöneldi ve bu durum altına olan talebi yeniden canlandırdı.

Fed’in Beklenen Tutumu ve Jeopolitik Etkiler

Geçen hafta %2,4 oranında düşen külçe altın, bu hafta ons başına 3.260 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Spot altın, Singapur piyasalarında sabah saatlerinde %0,8 değer kazanarak 3.264,72 dolardan işlem gördü. Aynı saatlerde Bloomberg Dolar Spot Endeksi %0,3 oranında geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, güçlü istihdam verilerine rağmen faiz indiriminin gerekli olmadığı yönündeki açıklamalarıyla Fed Başkanı Jerome Powell üzerindeki baskıyı artırdı. Ancak piyasa beklentileri, Salı ve Çarşamba günü yapılacak toplantılarda Fed’in faiz oranlarını sabit tutacağı yönünde şekilleniyor.

Altın fiyatları, 2025 yılı başından bu yana yaklaşık %25 oranında yükseldi. Nisan ayında ons fiyatı 3.500 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışta, ABD’nin agresif ticaret politikaları, Çin’den gelen spekülatif alımlar ve küresel merkez bankalarının rezerv artış eğilimi önemli rol oynadı.

Ticaret Gerilimleri Devam Ederken Altın Değerini Koruyabilir

Yatırımcıların dikkatini çeken konular sadece Fed’in faiz kararı değil, aynı zamanda ABD-Çin ticaret ilişkileri de bulunuyor. Başkan Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada, Çinli mevkidaşıyla bu hafta görüşme planı olmadığını belirtti. Ayrıca, Çin’e uygulanan yüksek tarifelerin ticareti neredeyse durma noktasına getirdiğini belirtti, ancak gelecekte bu vergilerin düşürülebileceği sinyallerini verdi.

Tüm bu gelişmeler, altının kısa vadede dalgalanabileceğini gösterse de belirsizlikler devam ettiği sürece güvenli liman olarak altının cazibesini koruyabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Nisan verileri açıklandı: En çok tercih edilen araç tipi belli oldu

2025 yılı Nisan ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 yılı Nisan ayına göre yüzde 38,8 artarak 105.352 adet oldu. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan verilere göre, 2025 Nisan ayında otomobil satışları bir …

Şarj istasyonu kurmak akaryakıttan zor! Sektörde zorluklar büyüyor

Elektrikli araçlar pandeminin ardından beklenenden daha hızlı bir şekilde günlük hayatın parçası haline gelirken, artan model çeşitliliğiyle birlikte şarj istasyonlarına olan ihtiyaç da katlanarak büyüdü. Ancak sektör temsilcilerine göre, şarj …

Aile hekimliklerinde yeni dönem: İkamete dayalı yeni uygulama başlıyor

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sisteminde yarından itibaren başlatılacak yeni uygulamayla, aile hekimine kayıtlı olduğu il ile ikametleri farklı olan vatandaşların aile hekimliği kayıtlarını, otomatik olarak ikamet ettikleri adrese taşıyacak.

Mevduat faizlerinde yeni zirve: 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi değişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hafta sonu aldığı Türk lirasını (TL) destekleyici yeni kararların ardından gözler yeniden TL mevduat faizlerine çevrildi. Bankaların TL payını artırmak için daha yüksek oranlarla yarışa girmesi bekleniyor.

KOBİ’lere destek : 20 milyon liralık desteğe nasıl başvurulur? Hangi işletmeler yararlanabilir?

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için KOSGEB tarafından hayata geçirilen “Kapasite Geliştirme Destek Programı” kapsamında ikinci başvuru dönemi başladı. KOBİ’lere 20 milyon lira üst limitli, 36 ay vadeli finansman isin 20 puanlık faiz desteği sağlanacak. Başvuru süreci 2 Mayıs itibarıyla başladı ve 30 Haziran’a kadar devam edecek.

Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Mehmet Şimşek, uluslararası sermayenin ‘Türkiye’nin hikayesi’ni benimsediğini söylese de veriler tam tersine işaret ediyor. Borç ödemelerine rağmen Hazine yeni bir dış borçlanma gerçekleştiremiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir