DEM Parti Heyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Görüştü
DEM Parti heyetinde bulunan Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Sezai Temelli, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yapılan görüşmeye ilişkin ANKA Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Temelli, görüşmede yeni yargı paketinde yer alacak düzenlemelerin ele alındığını aktardı.
DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli, görüşmede PKK lideri Abdullah Öcalan’ın durumu, hasta tutsaklar, İnfaz Kanunu ve diğer konuları içeren dosya hazırlıklarını Adalet Bakanı Tunç’a ilettiklerini belirtti. Yargı paketinde yapılacak düzenlemeler üzerine olumlu ve sağlıklı bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Temelli, taleplerinin dikkate alınmasını ve kamuoyunun beklentilerinin karşılanmasını umut ettiklerini söyledi.
Adalet Bakanı Tunç’un yeni yargı paketiyle ilgili hazırlıklarının devam ettiğini ancak net bir tarih olmadığını ifade eden Temelli, yargı paketinde yer alacak başlıkları da paylaştı. Temelli, yaşa bağlı hasta tutsaklarla ilgili düzenlemelerin olacağını, ‘Kovid Yasası’ olarak bilinen infaz uygulamasının genişletilmesine dair düzenlemelerin de yapılacağını aktardı.
Heyetin ayrıca İmralı Adası’na yapılan ziyaretlerin genişletilmesi ve heyetlerin artırılması taleplerini ilettiğini belirten Temelli, umut hakkı konusunun da görüşmede ele alındığını ancak yargı paketinde özel bir başlık olarak düzenlemenin olmadığını belirtti.
Görüşmede Kobani Davası da konuşulan konular arasındaydı. Temelli, davanın gerekçeli kararının hala yazılmadığını ve Adalet Bakanı Tunç’a durumu ilettiklerinde “bunun yargının konusu olduğu” yanıtını aldıklarını söyledi.
Adalet Bakanı Tunç ile gerçekleşen görüşmeye DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan’ın da katıldığı bildirildi.
DEM Parti heyeti dün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya geldi. Fotoğraf: DEM Basın Bürosu
“Umut Hakkı” Tartışmaları
DEM Parti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 25 yılını çekenler için şartlı tahliye yolunun açılmasını öngören “umut hakkı” kararının Türkiye’de de bağlayıcı olması gerektiğini savunuyor. Ancak Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu’nda böyle bir hüküm bulunmuyor ve bu konuda yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.
“Umut hakkı” tartışması, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçen Ekim ayında yaptığı açıklamaların ardından gündeme gelmişti. Bahçeli, terörist başının tecridinin kaldırılması durumunda “umut hakkı”nın kullanılmasıyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasını önermişti.
DW,ANKA/CÖ,TY