Her gün farklı bir aktivite yapmak, bilişsel sağlığı güçlendirebilir

Günlük Yaşantınızı Değiştirmek Bilişsel Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, günlük yaşama yapılan değişikliklerin ruh hali, hafıza ve genel refah üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini ortaya koydu. Özellikle yaşlılarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilecek çevresel ve davranışsal faktörlere dikkat çeken çalışma, büyük ilgi gördü.

18 sağlıklı bireyin katıldığı araştırmada, ortalama yaşları 71 olan katılımcılar, 2020 yazındaki pandemi döneminde 8 hafta boyunca her gün farklı bir aktiviteye katılmaya teşvik edildi. Araştırmacılar, pandemi koşullarında monoton yaşamın dışına çıkan bireylerin bilişsel süreçler üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde inceledi.

Katılımcılar, anılarını kaydetmek ve hatırlamak amacıyla ‘HippoCamera’ adlı nörobilim temelli bir akıllı telefon uygulamasını kullandı. Bu uygulama, beynin hafıza merkezi olan ‘hipokampus’un çalışma prensibini taklit ederek, kullanıcıların günlük yaşamlarından seçtikleri anları kaydetmelerine olanak sağladı. Ayrıca katılımcılar duygusal durumlarını, zaman algılarını ve sıkılma düzeylerini de düzenli olarak raporladı.

Çalışmanın sonuçları, farklı deneyimlerin sadece hafıza performansını artırmakla kalmadığını gösterdi. Elde edilen bulgular, daha olumlu duygular, azalan can sıkıntısı ve hızlanan zaman algısı gibi psikolojik faydaların da sağlandığını ortaya koydu. Araştırmanın öncüsü Prof. Dr. Morgan Barense, “Yaşın yanı sıra yetersiz uyarıcı çevreler ve sosyal izolasyon, bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı için önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Alınan sonuçlar, bireylerin yaşam tarzlarında yapacakları küçük değişikliklerin, ileri yaşlarda bilişsel sağlığın korunmasında ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceğine işaret ediyor.

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.

Elektrikli otomobilde tercih edilen modeller belli oldu! Kapış Kapış Satılıyor

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) yayımladığı son veriler, yerli üretim TOGG’un elektrikli otomobil yarışında liderliğini perçinlediğini gözler önüne serdi. ODMD’nin satış istatistiklerine göre, Mayıs ayında Türkiye genelinde en …

Kuantum ışınlanma: Bilim kurgudan gerçeğe

Kuantum internet, bilim dünyasının en heyecan verici sınırlarından biri olarak hızla yükseldi. Geleneksel internetin ötesine geçen bu teknoloji, kuantum mekaniğinin ilkelerinden yararlanarak bilgi aktarımını yeniden tanımlamayı vaat etti. Son dönemde …

WhatsApp’a medya merkezi geliyor

WhatsApp, Web sürümüne kullanıcıların işini kolaylaştıracak yeni bir özellik eklemeye hazırlanıyor.