Jinekolojik kanserlerde erken tanı hayat kurtarıyor

Jinekolojik Kanserler ve Önemi

Türk Jinekolojik Kanser Vakfı’nın Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, dünya genelinde her yıl 1,5 milyon jinekolojik kanser vakası görülürken, Türkiye’de ise yılda 15-20 bin arasında vaka olduğunu belirtti. Dursun, düzenli sağlık kontrollerinin erken teşhis için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak kanser farkındalığının yaygınlaştırılmasının ve vatandaşların düzenli muayenelere yönlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 18 milyon kişiyi etkileyen kanserin içerisinde jinekolojik kanserlerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dursun, “Türkiye’de her yıl 15-20 bin jinekolojik kanser vakasının görüldüğünü biliyoruz. Bu vakaların yarısından fazlası ne yazık ki yaşamını kaybediyor. Bu nedenle önlem almak ve erken teşhis hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dursun, kadınların jinekolojik kanserlerden korunması için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve düzenli kontrollerin yanı sıra belirtiler konusunda da bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Karın şişliği, ağrı, kabızlık ve düzensiz adet kanamaları gibi belirtilerin fark edilmesi durumunda mutlaka jinekolojik muayeneye başvurulması gerektiğini söyleyen Dursun, erken teşhisin önemini vurguladı.

“Jinekolojik Kanserlerde Erken Teşhis Hayati Önem Taşır”

Hastalık belirtileri olmayan kadınların dahi yılda bir kez jinekolojik muayene olmaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Dursun, jinekolojik kanserlerin genellikle erken belirti vermediğini ve özellikle yumurtalık kanserinin muayene ve ultrason ile teşhis edilebildiğini belirtti. Ayrıca, HPV aşısının genç yaşlardan itibaren yapılmasının rahim ağzı, vulva ve vajina kanseri gibi riskleri azaltıcı etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Dursun, Türkiye’nin jinekolojik kanser cerrahisinde dünya çapında önemli bir konuma sahip olduğunu ve hastaların tedavilerinin de alanında uzman kişiler tarafından yapıldığını belirterek, vatandaşların sağlık konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri