Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocuklar için tek ilaç; Lucrin Depot sorunu TBMM gündeminde

Çocuklarda Lucrin Depot İlacı Krizi TBMM Gündeminde

Çocuklarda erken ergenliği tedavi etmek için kullanılan Lucrin Depot ilacının eczanelerde bulunamaması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışma konusu oldu. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu‘na yazılı soru önergesi vererek konuyu gündeme taşıdı.

Pestisitlerin çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair bilimsel raporların arttığı bir dönemde, Lucrin Depot ilacının bulunamaması hem uzmanlar hem de halk arasında endişe yaratıyor. Yaşanan sorunun sadece tedarikle ilgili olmadığını belirten eczacılar ve çocuk sağlığı uzmanları, bu durumun yapısal bir kamu politikası sorunu olduğunu vurguluyorlar.

Karar’ın aktardığına göre, Lucrin Depot ilacının çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Gergerlioğlu, Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

  • “Lucrin Depot ilacının ithalatı durduruldu mu?”
  • İlacın piyasada bulunamaması nedeniyle alınan önlemler nelerdir?
  • Bu ilacın muadili mevcut değil mi?
  • Döviz kuru ile sabit Euro kuru arasındaki fark, ilaç krizini derinleştiriyor mu, bu konuda güncelleme yapılacak mı?
  • Son beş yılda ilaç teminiyle ilgili bakanlığa kaç şikayet geldi?
  • Pestisit kalıntılarına maruz kalan çocukların sağlığını korumak için neler yapılıyor?

Gergerlioğlu, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili tatmin edici açıklamalar yapmadığını belirterek, “Bilimsel bilgi ve kurumsal kapasite var, eksik olan sadece politik irade” dedi.

Greenpeace Raporu: Sofralardaki Zehir

Greenpeace Türkiye’nin “Pestisitler ve Çocuklar” raporuna göre, sebze ve meyvelerde yüksek oranda hormon bozucu, kanserojen ve sinir sistemine zarar veren pestisitler tespit ediliyor. Bu pestisitlerin %43’ü PFAS içeriyor ve çocukların gelişmekte olan bağışıklık ile sinir sistemlerine kalıcı zararlar verebiliyor.

Eczacı Odaları: Yapısal Bir Kriz

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, “Muadili yok. Firma Türkiye’ye satmıyor. Rapor alma şartları da zorlaştırılmış olabilir” diyerek yaşananların geçici değil, yapısal bir ilaç politikası krizi olduğunu belirtti. Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, yaşananların “geçici bir tedarik sorunu değil, yapısal bir ilaç politikası çöküşü” olduğunu ifade etti.

Serbest piyasada Euro kuru 44 TL’yi aşarken, Sağlık Bakanlığı’nın hala 21,67 TL sabit Euro kuru kullandığı ilaç fiyatlandırmasının, ithal ilaçların ülkeye girişini zorlaştırdığı belirtiliyor.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

Dr. Mehmet Fatih Baltacı Yaşamını Yitirdi

Dr. Mehmet Fatih Baltacı, katıldığı bir düğünde duvar çökmesi sonucu yaşamını yitirdi.