Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in 5 bilimsel faydası!

Doğal Antioksidan Kurkuminin Sağlığımıza Faydaları

Binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan kurkumin, bilim dünyası tarafından yakından incelenmeye devam ediyor. Zerdeçalın doğal kaynağı olan kurkumin, yemeklere baharat olarak eklenirken aynı zamanda çay, smoothie ve salatalara da eklenebiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, kurkuminin emilimini artırmak için karabiber ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesini öneriyor.

1- İltihabı Azaltır ve Stresi Dengeler

Kurkumin, vücutta iltihabı azaltıcı ve oksidatif stresi dengeleyici etkisiyle güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda kronik iltihaplanmayı azaltma potansiyeliyle kalp hastalıkları, diyabet ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkiye sahiptir.

2- Bağışıklık Sistemini Destekler

Kurkumin, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Vücudu mikroplara karşı koruyan kurkumin, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de katkı sağlar.

3- Sindirim Sistemini Korur

Kurkumin, sindirim sağlığını destekler ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak sindirim sorunlarına karşı fayda sağlar. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir rol oynar.

4- Kalp ve Damar Sağlığına Faydalıdır

Kurkuminin anti-inflamatuar etkisi, kalp ve damar sağlığını destekler. Damar sertliği riskini azaltan kurkumin, aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar.

5- Zihinsel Fonksiyonları Destekler

Kurkumin, beyin hücrelerini korur, hafıza fonksiyonlarını destekler ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önler. Ayrıca depresyon belirtilerini hafifletebileceği yönünde yapılan bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Kurkuminin sağlığa olan bu önemli faydalarının yanı sıra, yüksek miktarda tüketildiğinde mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabileceğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananların, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı olanların doktor kontrolünde kurkumini tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Çay ve kahve tiryakilerine uyarı

Prof. Dr. Levent Öztürk, artan su ihtiyacının, çay veya kahveden karşılanabileceği düşüncesinin hatalı olduğunu söyledi.

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Uzmanı “sıcak havalar” için uyardı: Kaygı ve sinirliliğe neden olabilir!

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

İlaç kullanıyorsanız bu baharata dikkat: Etkisini azaltıyor!

Doğal ve sağlıklı kabul edilerek sıklıkla kullanılan bazı baharatlar, ilaç tedavileri üzerinde beklenmedik etkiler yaratabiliyor. Mississippi Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, özellikle tarçının içerdiği aktif bileşenlerin bazı ilaçların vücuttaki etkisini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.