Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya Sanayi Üretiminde Gerileme Devam Ediyor

Slovenya’da sanayi üretimi, 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme yaşandı. Aylık bazda üretim ise yüzde 1,2 oranında azaldı.

Sanayi üretimindeki bu düşüşte en büyük pay, üretimin yüzde 2,5 oranında gerilediği imalat sektörüne ait. Şubat ayında imalat üretimi yüzde 4,8 oranında düşmüştü. İmalat sektöründeki zayıf performans, Slovenya’nın dış ticaretine ve ekonomik büyümesine olumsuz etki ediyor.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde ise toparlanma belirtileri görülüyor. Bu sektörlerdeki üretim, Şubat ayındaki yüzde 18,2’lik düşüşün ardından Mart ayında yüzde 1,5 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektöründeki yıllık üretim artışı ise Şubat ayındaki yüzde 15,6’dan Mart ayında yüzde 5,6’ya geriledi.

Slovenya ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yavaşladığına işaret eden sanayi üretimindeki bu genel gerileme, özellikle Avrupa pazarındaki zayıf talep ve enerji maliyetlerindeki dalgalanmalar nedeniyle oluşmuş gibi görünüyor.

Uzmanlar, Slovenya’nın sanayi politikalarında destekleyici tedbirler almaması halinde ikinci çeyrekte benzer bir durumla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Slovenya İstatistik Ofisi verilerine göre, sanayideki bu düşüş trendinin devam etmesi, 2025 büyüme tahminlerinin revize edilmesine neden olabilir.

Related Posts

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete’de

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yapılan çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecek.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir